Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Jajka faszerowane pasztetem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do faszerowania jajek można używać gotowy pasztet z drobiu.

Jajka faszerowane pasztetem.

Składniki:

Jajka faszerowane pasztetem.

 

  • jajka gotowane na twardo 8 szt
  • wątróbka z drobiu 10 dag
  • bułka kajzerka 1/2 szt
  • cebula mała 1 szt
  • boczek 10 dag
  • natka pietruszki usiekana 2 łyżki
  • majonez kielecki 4 łyżki
  • jogurt naturalny 1 łyżka
  • chrzan tarty 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • liść laurowy 1 szt
  • gałka muszkatołowa do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane pasztetem.
Boczek i wątróbkę umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać odrobinę soli, liść laurowy i gotować około 15 minut. Bułkę kajzerkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić na kawałki. Wątróbkę wraz z boczkiem wyjąć z wody, ostudzić i razem z odciśnięta bułką i cebulą przemielić 3 razy w maszynce do mięsa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać. Jajka przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć żółtka, białka napełnić pasztetem. Majonez wymieszać z jogurtem i tartym chrzanem, wylać na półmisek. Na majonezie ułożyć faszerowane jajka, posypać natką pietruszki i startymi na tarce żółtkami. Podawać z pieczywem.