kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Jajka faszerowane szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie jajka przygotowuje się bardzo szybko, są wyśmienite.Dobry pomysł na śniadanie czy kolację. Polecam.

Jajka faszerowane szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane szynką

 

  • 3 jajka
  • 2 plastry szynki gotowanej ( wędlina )
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • szczypiorek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane szynką
Jajka gotujemy na twardo i przekładamy do zimnej wody. Wystudzone obieramy i przecinamy wzdłuż na połowy, wyjmujemy żółtka i kroimy je nożem lub rozdrabniamy widelcem.
Plastry szynki gotowanej i czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone składniki farszu przekładamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Przygotowany farsz przekładamy do białek. Szczypiorek kroimy na drobno i posypujemy jajka.
Jajka faszerowane szynką
Z ugotowanych jajek wyjmujemy żółtka i kroimy.
Jajka faszerowane szynką
Kroimy na drobno szynkę, pietruszkę i cebulę
Jajka faszerowane szynką
Farsz mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą.
Jajka faszerowane szynką
Do farszu dokładamy majonez i ponownie mieszamy.