kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Jajka faszerowane selerem i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie jajka są proste w przygotowaniu i smaczne. Możemy je podać na śniadanie jak też na kolacje. Polecam.

Jajka faszerowane selerem i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane selerem i szynką

 

  • 2 jajka
  • 1 łyżka ugotowanego selera
  • 2 małe plastry szynki gotowanej (wędlina)
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane selerem i szynką
Jajka gotujemy na twardo, przekładamy do zimnej wody.Wystudzone obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na połowy, wyjmujemy żółtka. Kroimy nożem lub rozdrabniamy widelcem. Ugotowany seler kroimy bardzo drobno. Czerwoną cebulę i plastry szynki gotowanej kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miseczki, dodajemy jogurt, majonez, sól i pieprz, mieszamy.Farszem napełniamy białka jajek. Dekorujemy rzeżuchą.
Jajka faszerowane selerem i szynką
Z jajek wyjmujemy żółtka i rozdrabniamy lub kroimy.
Jajka faszerowane selerem i szynką
Pokrojona szynka gotowana,czerwona cebula i seler.
Jajka faszerowane selerem i szynką
Składniki farszu mieszamy z solą i pieprzem.
Jajka faszerowane selerem i szynką
Do wymieszanego farszu dodajemy majonez i jogurt.