Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Jajko zapiekane po śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny i oryginalny dodatek z jajka

Jajko zapiekane po śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajko zapiekane po śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Jajko zapiekane po śmietaną
Jajko dokładnie myjemy i wbijamy na naczynka żaroodpornego. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z pieprzem, solą oraz porwanymi na małe kawałeczki listkami bazylii. Za pomocą łyżeczki delikatnie nakładamy nakładamy śmietanę na jajko tak by nie spłynęła pod białko. Na wierzchu układam przekrojony w pół plaster sera pleśniowego. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 i piekę ok. 10 minut. Niestety temp. jest orientacyjna, zależy od piekarnika. Jeśli jajko się nie ścina należy podnieść temperaturę.
Jajko zapiekane po śmietaną
Wbijam jajko do małego naczynka żaroodpornego
Jajko zapiekane po śmietaną
W miseczce doprawiam śmietanę (pieprzem, solą oraz bazylią)
Jajko zapiekane po śmietaną
Na wierzch jajka nalewam śmietany i nakładam ser plesniowy
Jajko zapiekane po śmietaną
Piekę całość w temp. 180 st przez ok 10 minut.

Tagi:

jajko jajka