kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Jajecznica na sałacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zapraszam na kolejną wersję jajecznicy. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem pomidora i szczypiorku. Podana na liściach sałaty smakuje pysznie. Polecam.

Jajecznica na sałacie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jajecznica na sałacie

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica na sałacie
Jajka wybijamy do miseczki, dolewamy mleko i mieszamy. Pomidor myjemy, osuszamy z wody i kroimy na małe cząstki. Szczypiorek myjemy i osuszamy z wody, kroimy na drobno. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na drobno, układamy na talerzu.
Na patelnie wkładamy smalec i przez chwilę przesmażamy. Wlewamy jajka i dokładamy pokrojony pomidor. Solimy i wsypujemy pokrojony szczypiorek. Smażymy do momentu, aż jajka się zetną. Jajecznicę przekładamy na sałatę i podajemy.
Jajecznica na sałacie
Umutą i osuszoną sałatę rwiemy na drobno.
Jajecznica na sałacie
Wybite jajka dokładnie mieszamy z mlekiem.
Jajecznica na sałacie
Umyty i osuszony szczypiorek kroimy na drobno.
Jajecznica na sałacie
Umytego pomidora kroimy na małe cząstki.
Jajecznica na sałacie
Pomidor i jajka smażymy na rozgrzanym smalcu.