jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Jaja zapiekane na portobello.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Duże pieczarki portobello stanowia smaczne i aromatyczne podstawki pod zapiekane jaja,

Jaja zapiekane na portobello. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jaja zapiekane na portobello.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jaja zapiekane na portobello.
Grzyby czyścimy, wykrawamy nóżki. Na sklarowanym maśle smażymy pieczarki z obydwu stron (po 5 minut z każdej strony. Dokładamy trochę masła i przesmażamy na nim posiekane nóżki grzybów razem z posiekaną (obrana uprzednio) czerwoną cebulą. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Napełniamy tym farszem pieczarki, układamy je na półmisku żaroodpornym. Z pasków sera robimy otoczkę po czym wbijamy w środek każdej pieczarki jajo. Zapiekamy je w piekarniku do chwili, aż białko się zetnie. Podajemy jaja na pieczarkowych talerzykach udekorowane szczypiorem.
Jaja zapiekane na portobello.
Pieczarki portobello czyscimy i wycinamy nóżki.
Jaja zapiekane na portobello.
Z plastrów sera wycinamy paseczki i układamy je na pieczarkach.
Jaja zapiekane na portobello.
Farsz z przesmazonych na maśle nóżek i cebuli nakładmy do kapelusików.
Jaja zapiekane na portobello.
W środek kazdego kapelusza wbijamy po jednym jaju.