Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Jagnięcina z miętową galaretką i czarna porzeczką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo pyszne mięso grillowane z jagnięciny podane z czarną porzeczką o lekko miętowym posmaku. Pyszna propozycja na obiad :)

Jagnięcina z miętową galaretką i czarna porzeczką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagnięcina z miętową galaretką i czarna porzeczką

 

  • 4 kotleciki jagnięce (400 g)
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki galaretki miętowej do mięs
  • 3 łyżki czarnej porzeczki ze słoiczka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jagnięcina z miętową galaretką i czarna porzeczką
Kotleciki umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Najpierw natrzeć solą i pieprzem, potem dodać 1 łyżkę galaretki miętowej i rozsmarować ją na mięsie. Tak przygotowane mięso można włożyć na całą noc lub kilka godzin do lodówki.

Mięso ułożyć na ruszcie, gałązki rozmarynu porozrywać na mniejsze części i ułożyć na mięsie. Grillować w piekarniku przez około 20 - 30 minut od czasu do czasu przewracając na drugą stronę.

Do czarnej porzeczki dodać drugą łyżkę miętowej galaretki, delikatnie wymieszać, by owoce porzeczki zachowały swój kształt.

Tak przygotowaną porzeczkę nałożyć na wcześniej grillowane kotleciki z jagnięciny. Jagnięcina z miętową porzeczką smakuje naprawdę wyśmienicie :)
Jagnięcina z miętową galaretką i czarna porzeczką
Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz miętową galaretką
Jagnięcina z miętową galaretką i czarna porzeczką
Mięso ułożyć na ruszcie, nałożyć rozmaryn
Jagnięcina z miętową galaretką i czarna porzeczką
Mięso grillować z każdej strony ko kilkanaście minut
Jagnięcina z miętową galaretką i czarna porzeczką
Czarną porzeczkę ze słoiczka wymieszać z galaretką miętową