Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Jagnięcina w miodzie lawendowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Można podawać z zapiekanymi ziemniakami.

Jagnięcina w miodzie lawendowym

Składniki:

Jagnięcina w miodzie lawendowym

 

 

Sposób przygotowania:

Jagnięcina w miodzie lawendowym
Udziec musimy wytrybować. Mięso nakłuwamy nożem, robimy dwu centymetrowe nacięcia. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Do nacięć wkładamy przygotowany czosnek, kawałek lawendy, kawałek anchois. Całość wiążemy bawełnianą nicią. Wkładamy do brytfanki, polewamy miodem lawendowym, mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Pieczemy w 200 stopniach około godziny. W garnku rozgrzewamy oliwę razem z miodem. Gotową mieszankę miksujemy. Polewamy pieczeń i trzymamy w piekarniku kolejne pół godziny. Z mięsa powinien wypływać blado różowy sos.