Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Jaglanka śniadaniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne i zdrowe śniadanie na słodko

Jaglanka śniadaniowa

Składniki:

Jaglanka śniadaniowa

 

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 4 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • Dowolny cukier brązowy do smaku
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 1 garść rodzynek hetmańskich
  • 1 garść płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Jaglanka śniadaniowa
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, osączyć, wrzucić do garnuszka o grubym dnie i wlać mleko. Gotować, aż kasza wchłonie cały płyn. Ostudzić. Następnie dodać do niej jogurt grecki, orzechy mielone, cukru do smaku (dałam 1 łyżkę) i część rodzynek. Wymieszać. Nałożyć do szklaneczek, posypać resztą rodzynek, oprószyć delikatnie cukrem i posypać płatkami (można płatki wcześniej uprażyć – ja dałam ‘surowe’). Podawać od razu na śniadanie lub zdrowy deser :)Można kaszę ugotować dzień wcześniej wieczorem, a rano wykonać resztę czynności – śniadanie będzie gotowe w 5 minut. Można też zapakować całość do pudełeczka i zjeść w pracy lub szkole