jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Jabłkowo- śliwkowy torcik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Torcik łączy w sobie zarówno jesienne smaki jak i kolory. To wymarzony deser by umilić sobie czasem kapryśną, deszczową jesienną pogodę.

Jabłkowo- śliwkowy torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowo- śliwkowy torcik

BISZKOPT (tortownica o średnicy 24 cm)

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia,

Jabłkowo śliwkowa warstwa;

  • 0,5 kg jabłek (waga po obraniu),
  • 600 gram śliwek (waga po usunięciu pestek),
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego,
  • ewentualnie cukier do smaku

Czekoladowa śmietanka:

  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej,
  • 1-2 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • mleczna i biała czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jabłkowo- śliwkowy torcik

ETAP 1

Jabłkowo- śliwkowy torcik
Jabłka oraz śliwki łączmy ze sobą

BISZKOPT:Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na przygotowana tortownicę.
Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.

OWOCOWA WARSTWA: Obrane jabłka ścieramy na tarte o grubych oczkach. Gotowe łączymy ze śliwkami (pozbawionymi pestek). Tak przygotowane owoce podlewamy sokiem jabłkowym i stawiamy na ogniu. Całość podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną.

ETAP 2

Jabłkowo- śliwkowy torcik
Do zmiksowanych owoców dodajemy galaretkę cytrynową

Gotowe miksujemy i ponownie podgrzewamy. Do ciepłej masy wstępujemy galaretki cytrynowe. Całość mieszamy do momentu ich rozpuszczenia, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Masę ewentualnie możemy dosłodzić. U mnie owoce były wystarczająco słodkie.

ETAP 3

Jabłkowo- śliwkowy torcik
Na przestudzony biszkopt wykładamy tężejącą masę

Tężejącą masę owocową wykładamy na upieczony biszkopt. Ciasto wstawiamy do chłody, by masa zastygła.

ETAP 4

Jabłkowo- śliwkowy torcik
Do ubitej śmietanki dodajemy zaparzone kakao

ŚMIETANKA: Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy. Po rozpuszczeniu powinno przyjąć konsystencję rozpuszczonej czekolady.
Żelatynę rozpuszczam w około 1/3 szklanki wody. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy kakao a następnie cukier puder do smaku. Do dokładnie wymieszanej masy wlewamy żelatynę i intensywnie miksujemy

ETAP 5

Jabłkowo- śliwkowy torcik
Do śmietanki dodajemy startą czekoladę

Na koniec dodajemy startą czekoladę. Śmietankę z czekoladą mieszamy łyżką i wykładamy na zastygniętą masę owocową.

Etap 6

Jabłkowo- śliwkowy torcik
Górę ciasta dekorujemy wiórkami czekoladowy

Na wierzch ścieramy mleczną i białą czekoladę. Torcik ponownie wstawiamy do zastygnięcia