Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Jabłecznik z brzoskwiniową nutką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łatwe ciasto z jabłkami oraz nutą brzoskwini.

Jabłecznik z brzoskwiniową nutką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z brzoskwiniową nutką

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 kg obranych jabłek
  • 3 herbaty brzoskwiniowe
  • cukier lub miód do smaku
  • woda
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • żelatyna
  • cukier puder
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z brzoskwiniową nutką
Rozpakowujemy ciasto francuskie. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na jedną blachę kładziemy całe ciasto, natomiast drugie kroimy na kwadraty i też układamy na papierze. Pieczemy w 220 stopniach aż się ładnie zarumieni. Obrane jabłka kroimy w grubą kostkę, zalewamy w garnku do 3/4 wysokości jabłek, dodajemy szczyptę soli i gotujemy. Jabłka mają lekko zmięknąć, ale mają być kształtne i lekko chrupiące. Herbaty zaparzamy w kubku wody. gdy będzie gotowa namaczamy w niej żelatyną zgodnie z zaleceniami producenta. Do jabłek dodajemy sok z cytryny oraz miód lub cukier do smaku. Następnie namoczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby lekko stężało. Taką tężejącą masę z jabłkami wykładamy na całe ciasto i przykrywamy kawałkami krojonego. Lekko dociskamy i zostawiamy aby stężało ostatecznie. Przed podaniem posypujemy pudrem.
Jabłecznik z brzoskwiniową nutką
Obrane jabłka kroimy w kostkę którą zalewamy wodą i lekko gotujemy.
Jabłecznik z brzoskwiniową nutką
Jedno ciasto pieczemy w całości, drugie natomiast kroimy na kwadraty.
Jabłecznik z brzoskwiniową nutką
Obgotowane jabłka słodzimy, dodajemy herbatę z żelatyną.
Jabłecznik z brzoskwiniową nutką
Na całe ciasto wykładamy masę jabłkową i przykrywamy kwadratami lekko je dociskając.