aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

jabłecznik z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna szarlotka z dodatkiem brzoskwiń.

jabłecznik z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

jabłecznik z brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

jabłecznik z brzoskwiniami
Z mąki, cukru, proszku do pieczenia , jajek, śmietany i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. W tym czasie jak nam się chłodzi obieramy jabłka ze skórki i usuwamy gniazda nasiennie, z brzoskiwń wyjmujemy pestki. ścieramy jabłka i brzoskwinie. Następnie gotujemy je na małym ogniu, ok 20 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 cześci. Jedno wykładamy posmarowaną blachę, na to kładzimy nasz mus z jabłek i brzoskwiń. Z drugiej częsci ciasta wycinamy paski i układamy na cieści na ukos tworząc wzorek. Pieczmy ok 30 min w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
jabłecznik z brzoskwiniami
Składniki na ciasto zagniatamy, a nastepnie przechowujemy w lodówce.
jabłecznik z brzoskwiniami
ścieramy na tarce lub maszynką jabłka i brzoskwinie.
jabłecznik z brzoskwiniami
Starte owoce gotujemy ok 20 min, aż puszczą sok troche wyparują.
jabłecznik z brzoskwiniami
Wykładamy ciasto, a na górze robimy dekorujące wzorek.