czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny jabłecznik z budyniem w rzeczywistości przypominającym swym konsystencją kisiel oraz z alkoholową pianką. Ciasto podajemy polane odrobiną ajerkoniaku.

Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiem

 

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek,
  • 3 szklanki soku jabłkowego,
  • szklanka białego wina,
  • 250g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 2 budynie waniliowe.

 

  • Wierzch:
  • 400g śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 150ml ajerkoniaku,
  • łyżka żelatyny.

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiem
1. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wylepić dno i lekko boki formy o wym. 25x36cm. 2. Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub w kosteczkę i rozłożyć równomiernie na cieście. W 3/4 szklanki soku rozrobić budynie. Resztę soku zagotować wraz z winem i cukrami. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylać na jabłka. Ciasto piec około 40 minut w temp. 180 st. Całkowicie ostudzić. 3. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Powoli wlewać zimną żelatynę oraz ajerkoniak. Masę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić, by masa stężała.
Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiem
Zagnieśc ciasto, schłodzic, wylepić formę
Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiem
na soku i winie ugotować gęsty budyń .
Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiem
na cieście rozłożyć pokrojone w plastry jabłka
Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiem
jabłka zalac gorącym budyniem, upiec ciasto