cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Jogurtowe lody z melonem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny duet lodowy z mrożonych truskawek i świeżego melona, a wszystko na bazie naturalnego jogurtu.

Jogurtowe lody z melonem i truskawkami

Składniki:

Jogurtowe lody z melonem i truskawkami

 

  • 1.Lody melonowe:
  • 400 g miąższu świeżego melona
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2. Lody truskawkowe
  • 400 g truskawek mrożonych
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki likieru maraschino / można pominąć/

Sposób przygotowania:

Jogurtowe lody z melonem i truskawkami
1.Lody melonowe -Zmiksować miąższ melona z cukrem I sokiem cytrynowym na gładką ,jednolitą masę. -Wstawić do lodówki na ok.2 godziny -Do schłodzonego melona dodać jogurt i ponownie krótko zmiksować. -Masę przełożyć do zmrożonej misy maszynki do lodów. -Nastawić program na 30 min. -Kiedy masa zaczyna tężeć dodać rum i kontynuować mrożenie. -Gotowe lody przełożyć do pojemnika i umieścić w zamrażalce . -Gdy lody uzyskają odpowiednią konsystencję nałozyć do szklanych pucharków. 2. Lody truskawkowe: -Truskawki zasypać cukrem,dodać likier i odstawić do odmrożenia. -Dodać mocno schłodzony jogurt i całość zmiksować blenderem na jednolitą masę. -Przelać całość do zmrożonej misy maszynki do lodów. -Nastawić czas na 30 min. -Kiedy masa zaczyna gęstnieć dodać likier. -Gotowe lody przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki.

Tagi:

lody lody