lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Jogurt-owiec z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mam dla was na dziś pyszne ciasto, można rzec , że to sernik na zimno lub jogurt-owiec. Ważne , że smaczne i mamy efekt czegoś innego. Miłe dla oka i idealne dla podniebienia.

Jogurt-owiec z jabłkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Jogurt-owiec z jabłkami

Składniki na biszkopt:

  • jaja 5 szt
  • mąka pszenna typ 500 5 łyżek
  • ksylitol 2 łyżki

Składniki na środek:

Dodatkowo:

  • jabłka 6 szt
  • galaretka zielona 2 szt
  • woda 700 ml

Sposób przygotowania:

Jogurt-owiec z jabłkami

Biszkopt:

Ubijamy jaj cale z ksylitolem na puch( masa nam się potraja). Przesiewamy mąkę nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką.

Formę prostokątną standardową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe.

Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu formę wykładamy folią aluminiową i wkładamy nasz biszkopt.

Masa jogurtowa:

Żelatynę wsypujemy do garnuszka zalewamy wodą ( tyko tyle aby zamieszać, żelatyna spęcznieje. Włączamy gaz i mieszamy do rozpuszczenia.
Żelatyna rozpuszczona więc wlewamy do niej( już letniej) śmietanę 200 ml i mieszamy ( nie powstaną grudki bo żelatyna jeszcze ciepła . Będzie lekko jeszcze lejąca, taki ma być.

Do misy przekładamy jogurty greckie ,osobno ubijamy śmietanę z ksylitolem i dodajemy do jogurtów greckich.
Teraz masę przekładamy do naszego garnka z żelatyną i śmietaną porcjami i mieszamy ( To sposób by nam się nie skawaliła żelatyna) Po wymieszaniu od razu przekładamy naszą masę jogurtowa na biszkopt, wyrównujemy i do lodówki.

Wierzch:

Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wody, ścieramy jabłka obrane i wkładamy do letniej galaretki , mieszamy i przekładamy na masę jogurtową i do lodówki po 2 godzinach można jeść.

Polecam jednak przetrzymać na noc w lodówce, będziemy pewni że zastygnie porządnie.

Jogurt-owiec z jabłkami
Ubijamy jaj cale z ksylitolem na puch( masa nam się potraja). Przesiewamy mąkę nad ubitymi jajami
Jogurt-owiec z jabłkami
Formę prostokątną standardową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe.
Jogurt-owiec z jabłkami
Po upieczeniu formę wykładamy folią aluminiową i wkładamy nasz biszkopt.
Jogurt-owiec z jabłkami
Do misy przekładamy jogurty greckie ,osobno ubijamy śmietanę z ksylitolem
Jogurt-owiec z jabłkami
Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wody, ścieramy jabłka obrane i wkładamy do letniej galaretki
Jogurt-owiec z jabłkami
Przekładamy na masę jogurtową i do lodówki po 2 godzinach można jeść. Polecam jednak przetrzymać na noc w lodówce, będziemy pewni że zastygnie porządnie.