misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Indyk z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do rondla lub woka wrzucić cebulę, grzyby i paprykę, smażyć na małym ogniu do momentu, aż grzyby będą miękkie. Wlać bulion z ...

Indyk z grzybami leśnymi

Składniki:

Indyk z grzybami leśnymi

 

  • pierś z indyka 50-75 dag
  • świeże lub mrożone grzyby leśne 15-20 dag
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • czerwona papryka 1 strąk
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka
  • koperek posiekany 1 łyżka
  • gorący bulion drobiowy (może być z kostki) 1 szkl
  • jogurt naturalny 1/2 szkl
  • średnia czerwona cebula
  • sól
  • biały pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Indyk z grzybami leśnymi
Sposób przyrządzenia
Mięso pokroić w paseczki. Grzyby świeże oczyścić, pokroić w paski, mrożone zostawić w całości. Cebulę obrać, posiekać jak najdrobniej. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, strąk pokroić w paseczki. Koncentrat rozpuścić starannie w bulionie. W rondlu o grubym dnie lub w woku rozgrzać oliwę mocno, wrzucać małymi porcjami pokrojone mięso, usmażone i osączone z tłuszczu trzymać w ciepłym miejscu. Do rondla lub woka wrzucić cebulę, grzyby i paprykę, smażyć na małym ogniu do momentu, aż grzyby będą miękkie. Wlać bulion z koncentratem, gotować 5 minut. Dodać usmażone mięso, gotować kolejne 5 minut. Posolić do smaku. Dodać szczyptę cukru, przyprawić pieprzem. Wlać jogurt, przed podaniem dodać natkę, koperek, wymieszać

Tagi:

grzyby indyk