Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Indyk w mleku kokosowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne. Podałam je z kasza kuskus

Indyk w mleku kokosowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Indyk w mleku kokosowym

 

  • 1,5 kg piersi z indyka,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 papryczki chili,
  • kasza kuskus do podania

Sposób przygotowania:

Indyk w mleku kokosowym
W moździerzu umieszczamy ziarna pieprzu i kolendry i ucieramy. Dodajemy curry, pieprz kajeński i mieszamy. Papryczkę drobno siekamy i łączymy z przyprawami. Kolejno dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy. Z mięsa usuwamy błonki, myjemy je i suszmy. Układamy je w foremce i zalewamy przygotowaną marynatą. Najlepiej wybrać takie naczynie, żeby całe mięso było zakryte marynatą. Mięso zakrywamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze godzinę podlewając dość często marynatą. Gotowe mięso podawaj z kaszą kuskus. Życzę smacznego ;)
Indyk w mleku kokosowym
Kolejno dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy.
Indyk w mleku kokosowym
Układamy je w foremce i zalewamy przygotowaną marynatą.