Hiszpańskie Gazpacho z grillowanych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Papryki kroimy na pół i oczyszczamy z pestek, następnie kroimy na ćwiartki. Z pomidorów wycinamy miejsca po szypułkach i kroimy na

Hiszpańskie Gazpacho z grillowanych warzyw

Składniki:

Hiszpańskie Gazpacho z grillowanych warzyw

 

  • Papryka czerwona 2 sztuki
  • Papryka zielona 2 sztuki
  • Czosnek 1 główka
  • Cebula 1 średnia
  • Pomidory 8 sztuk
  • Ogórek świeży 1 długi
  • Sok pomidorowy 0,5 l
  • Ocet z białego wina 0,1 l
  • Oliwa z oliwek 0,1 l
  • Olej do marynaty
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku i do marynaty warzyw

Sposób przygotowania:

Hiszpańskie Gazpacho z grillowanych warzyw
Papryki kroimy na pół i oczyszczamy z pestek, następnie kroimy na ćwiartki. Z pomidorów wycinamy miejsca po szypułkach i kroimy na połówki. Czosnek kroimy w poprzek na dwie połówki. Obraną cebulę kroimy na dwie połówki. Ogórka kroimy na pół i małą łyżeczką wydrążamy z pestek, a następnie kroimy wraz ze skórką w drobną kostkę i odkładamy do osobnej miski. Paprykę, pomidory, czosnek i cebulę marynujemy w soli, świeżo mielonym pieprzu i oleju. Grillujemy dość mocno z każdej strony. Skóra na papryce i pomidorach powinna być lekko czarna. Czosnek powinniśmy na grillu umieścić w mniej nagrzanym miejscu by go nie spalić. Ząbki czosnku powinny się upiec do miękkości. Po zdjęciu warzyw z grilla czyścimy je z nadmiaru czarnej skórki i kroimy w mniejsze kawałki, by ułatwić sobie ich miksowanie. Czosnek wyciskamy z łupinek i umieszczamy razem z warzywami w naczyniu do miksowania. Dodajemy przyprawy, sok pomidorowy, ocet z białego wina i miksujemy przy pomocy blendera na gładką, jednolitą zupę. Pod koniec miksowania, próbujemy, doprawiamy, dolewamy oliwę i jeszcze chwilę miksujemy. Gazpacho podajemy schłodzone. Wlewamy do miseczek i dekorujemy kostką pokrojonych świeżych ogórków. Dla zaostrzenia, możemy dodać w trakcie miksowania świeże chili, lub podać osobno małe grzaneczki z chleba tostowego z dodatkiem czosnku i chili mielonego.

Tagi:

marynaty