Czarna Blondynka

Czarna Blondynka

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Hawajskie szaszłyki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna pychota w sam raz na obiad z teściową :P

Hawajskie szaszłyki

Składniki:

Hawajskie szaszłyki

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka (50 dag)
  • 1 duża czerwona papryka (ok. 25 dag)
  • 1 puszka ananasa
  • Marynata do kurczaka:
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:

Hawajskie szaszłyki
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Do jogurtu naturalnego dodać oliwę z oliwek, słodką paprykę w proszku, curry i kurkumę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Do marynaty dodać kawałki kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na około 24 godziny. Czerwoną paprykę umyć i pokroić na duże kawałki. Ananasa osączyć z zalewy i każdy plasterek pokroić na cztery części. Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kurczaka, czerwoną paprykę, ananasa, kurczaka, czerwoną paprykę, ananasa itd. Gotowe szaszłyki rozłożyć na posmarowanej olejem aluminiowej tacce, a następnie położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 40 minut. Podczas grillowania szaszłyki należy odwracać od czasu do czasu. Szaszłyki podawać z ulubionym dipem i z pieczywem. Smacznego.