migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Udało mi się jeszcze zerwac trochę kwiatów cukinii. Tym razem nadziałam je ricotta i suszonymi pomidorkami. Wyszło całkie smaczne jedzonko:)

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

 

  • 14-15 kwaitów cukinii
  • 250 g ricotty
  • 8 dużych suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • sól ziołowa do smaku
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek maki
  • szczypta soli morskiej
  • olej do głębokiego smażenia
  • do podania:roszponka, pomidorki cherry, kwiaty nasturcji

Sposób przygotowania:

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
Suszone pomidory drobno pokroić, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ricottę przełożyć do miski. Następnie dodać pokrojone pomidory i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawić do smaku solą ziołową. Z kwiatów cukinii usunąć pręciki i nadziać je farszem z ricotty. Przygotować ciasto. Wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Nadziane kwiaty cukinii zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać. Nadziane usmażone kwiaty podałam na roszponce z dodatkiem pomidorków cherry i kwaitów nasturcji.
Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
Etap 1 Suszone pomidory drobno pokroić, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ricottę przełożyć do miski. Następnie dodać pokrojone pomidory i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawić do smaku solą ziołową.
Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
Etap 2 Z kwiatów cukinii usunąć pręciki i nadziać je farszem z ricotty.
Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
Etap 3 Wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Nadziane kwiaty cukinii zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
Etap 4 Osączyć na papierowym ręczniku i podawać.