migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kwiaty cukini nadziewane mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo lubie cukinię jednak kwiatów cukinii jeszcze nie jadłam ani nie robiłam. W tym roku cukinii u mnie sporo więc postanowiłam nadrobić te zaległości. Coś nowego, wyszło smacznie.

Kwiaty cukini nadziewane mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwiaty cukini nadziewane mięsem mielonym

 

  • 14 kwiatów cukinii
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól ziołowa do smaku
  • tempura:
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kwiaty cukini nadziewane mięsem mielonym
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku solą ziołową. Z mięsa uformować małe kulki tak aby zmieściły sie do kwiatów. Z kwiatów cukini usunąć pręciki. Następnie do każdego kwiatu włożyć kuleczkę mięsa. Przygotować tempurę, dokładnie wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. W gotowym cieście zanurzać nadziane kwiaty cukinii i smazyć na głębokimoleju az się zarumienią. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolnymi dodatkami, ja akurat wykopałam swoje pierwsze ziemniaczki więc zrobiłam fryteczki.
Kwiaty cukini nadziewane mięsem mielonym
Etap 1 Mięso mielone wymieszać z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku solą ziołową.
Kwiaty cukini nadziewane mięsem mielonym
Etap 2 Z mięsa uformować małe kulki tak aby zmieściły sie do kwiatów.
Kwiaty cukini nadziewane mięsem mielonym
Etap 3
Kwiaty cukini nadziewane mięsem mielonym
Etap 4 Kwiaty smażyc na głębokim tłuszczu a potem osączyć na papierowym reczniku.