monika21stw

monika21stw

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Kurczak po rosyjsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta potrawa jest dokonała na lekki obiad

Kurczak po rosyjsku

Składniki:

Kurczak po rosyjsku

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • olej
  • 3 czerwone papryki
  • 4 cebule
  • 1 pęczek natki
  • 70 dag kremówki
  • 1 kg pieczarek
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po rosyjsku
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Dodać do mięsa, zalać połową śmietany i wymieszać. Przykryć i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki żeby mięso się schłodziło i nabrało aromatu. Pieczarki oczyścić i razem z paprykami umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Przesmażyć na oleju kolejno : pieczarki, papryki i cebule. Gotowe składniki włożyć do garnka. Na patelni ponownie rozgrzać olej i poddusić na nim mięso. Gdy stanie się miękkie przełożyć do garnka z warzywami i grzybami. Całość wymieszać i gotować chwilę na wolnym ogniu. Do gotującej się potrawy wlać resztę śmietany. Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Gotować ok. 10min.