Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Kurczak pikantny na czosnkowo wg Buni:

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pikantne danie z piekarnika.

Kurczak pikantny na czosnkowo wg Buni:

Składniki:

Kurczak pikantny na czosnkowo wg Buni:

 

  • 8 kawałków udek z kurczaka ( 4 duże przekrojone na pół lub 8 górnych części )
  • 1 przyprawa ,, Kurczak złocisty " Knorra
  • 1 duża główka czosnku ( tak żeby było z 15 ząbków )
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 kostki masła ( 5 dag )

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pikantny na czosnkowo wg Buni:
Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z przyprawy do kurczaka zmieszanej z olejem i zostawić w lodówce na noc ( minimum 2 godziny ). Ułożyć w szklanym naczyniu do pieczenia .Czosnek podzielić na cząstki , usunąć wierzchnie łuski i położyć na kurczaku.
Wstawić do piekarnika .Nastawić na 200 * C i piec 1 godzinę - odkryć naczynie i dopiec przez 30 minut aż się zrumieni..
Podawać z ziemniaczkami z wody i sezonową surówką