Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Kurczak marynowany w cytrusach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo lubimy pieczonego kurczaka, a marynata z cytrusów była bardzo smaczna. Zamiast cytryny można użyć limonki.

Kurczak marynowany w cytrusach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak marynowany w cytrusach

 

  • 2 udka

 

  • Marynata:
  • 1 mała główka czosnku
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/3 łyżeczki chili
  • szczypta cukru
  • sól morska
  • pieprz
  • 1/3 pęczku natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kurczak marynowany w cytrusach
Marynata: Czosnek drobno posiekać i wrzucić do miski. Dodać startą skórkę oraz wyciśnięty sok z pomarańczy i sok z cytryny. Wlać oliwę i wsypać paprykę, kminek, chili, cukier, sól i pieprz, a na końcu posiekaną pietruszkę. Marynatę dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone udka włożyć do niemetalowego naczynia i polać dokładnie marynatą. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc (min.12 godz.). Zamarynowane udka przełożyć do rękawa do pieczenia, nakłuć. Piec w temperaturze 190°C przez ok.60-75 min. Na 15 min przed końcem rozciąć rękaw w celu zrumienienia mięsa.
Kurczak marynowany w cytrusach
Z podanych składników przygotować marynatę.
Kurczak marynowany w cytrusach
Kurczaka dokładnie natrzeć i pokryć marynatą.
Kurczak marynowany w cytrusach
Zamarynowanego włożyć do rękawa do pieczenia.
Kurczak marynowany w cytrusach
Piec w temperaturze 190°C przez ponad godzinę.