SUPERPRZEPIS

Kurczak z cytrynową nutą

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kurczak z cytrynową nutą Więcej zdjęć (4)

Kurczak pieczony w całości.

Składniki:

Kurczak z cytrynową nutą

 

  • 1 (ok. 2 kg) kurczak
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżki przyprawy do drobiu po myśliwsku
  • 1 czubata papryki suszonej w płatkach
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ok. 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka przyprawy kurczak grillowany
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak z cytrynową nutą
Kurczaka oczyścić, umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Do oleju dodać wyciśnięty z cytryny sok, wyciśnięty czosnek, sos sojowy, sól i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć kurczaka. Trochę marynaty wetrzeć także pod skórę kurczaka. Odłożyć go do lodówki na około 2 godziny. Zamarynowanego kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez ok. 2 godziny. W połowie pieczenia kurczaka odwrócić.
Kurczak z cytrynową nutą
Marynata przygotowana z oleju soku cytrynowego sosu sojowego czosnku i przypraw.
Kurczak z cytrynową nutą
Kurczak dobrze natarty przygotowaną marynatą.
Kurczak z cytrynową nutą
Zamarynowany kurczak ułożony w naczyniu do zapiekania.