Moje Bistro

Moje Bistro

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Kurczak z orzechami nerkowca - Orient Express

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak z orzechami nerkowca po azjatycku. Danie, które zrobisz w 20 minut, sprawi że będziesz szczęśliwym obywatelem, a do tego zdrowszym niż wcześniej, bo orzechy nerkowca to kopalnia witamin i dobrych tłuszczów.

Kurczak z orzechami nerkowca - Orient Express

Składniki:

Kurczak z orzechami nerkowca - Orient Express

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (250-300 g)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/3 łodygi pora
  • 1 duża garść orzechów nerkowca (niesolonych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego (możesz zastąpić białym winem)
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (możesz zastąpić mieloną papryczką chilli 1/2 łyżeczki)
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypior
  • 150 g ugotowanego ryżu
  • Przygotowanie

Sposób przygotowania:

Kurczak z orzechami nerkowca - Orient Express
 Kurczaka pokrój w podłużne kawałki, polej łyżką sosu sojowego i łyżeczką oleju arachidowego. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut. Przygotuj sos. Wymieszaj sos sojowy, miód, ocet ryżowy, sriracha, sok z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i suszony czosnek, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju arachidowego, wrzuć posiekany czosnek, po 30 sekundach dodaj pokrojonego w cieniutkie słupki pora, a po minucie pokrojoną w paseczki paprykę. Wszystko podsmażaj przez 2 minuty na dużym ogniu, po tym czasie przełóż warzywa do miseczki, a na rozgrzaną patelnię wrzuć paseczki kurczaka, pozwól im się mocno podrumienić, po 2 minuty z każdej strony. Gdy kurczak dochodzi, dodaj do niego orzechy nerkowca i wymieszaj. Do mięsa dodaj usmażone wcześniej warzywa, całość zalej sosem i mieszaj aż do lekkiego zgęstnienia. Podawaj od razu z ryżem ugotowanym na sypko, posypane grubo siekanym szczypiorem. Smacznego.