Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kurczak z marchewką i rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny i soczysty kurczak z rozmarynem i marchewką.

Kurczak z marchewką i rozmarynem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak z marchewką i rozmarynem

 

  • 3 udka z kurczaka
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • ok. 2-3 łyżeczki rozmarynu suszonego
  • papryka słodka
  • pieprz
  • 2 marchewki
  • 2 cebule białe

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z marchewką i rozmarynem
Udka i piersi umyć i osuszyć, oprószyć papryką słodką, solą, połową rozmarynu i pieprzem. Podsmażyć w garnku, aby skórka udek była lekko złotawa. Cebulę pokroić w talarki i wyłożyć nią naczynie żaroodporne, ułożyć podsmażone piersi i udka. Marchew obrać i pokroić w talarki, obrzucić nimi mięso, posypać resztą rozmarynu, podlać ok. 1/2 szklanki rosołu lub wody. Piec ok. 60 min. w temp. 180st. C.
Kurczak z marchewką i rozmarynem
Kurczaka obsmażyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego.