Mirka227

Mirka227

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Kurczak w zalewie słodko-kwaśnej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zrobiłam na "18" syna - znikła w oka mgnieniu...

Kurczak w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki:

Kurczak w zalewie słodko-kwaśnej

 

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • vegeta
  • olej
  • jajko
  • bułka tarta
  • 2 szklanki wody
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/3 szklanki octu
  • 4 łyżeczki cukru
  • trochę soli
  • 3 cebule
  • 1 marchew
  • mały przecier pomidorowy "Pudliszki"

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w zalewie słodko-kwaśnej
Filety podzielić na mniejsze kawałki, lekko rozbić, przyprawić vegetą, panierować w jajku i bułce, smażyć na oleju. Do 2 szklanek wody dodać ziele angielskie, listek, ocet, sól i cukier i zagotować zalewę. Cebulę drobno pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju, dodać startą na drobnej tarce marchew, przesmażyć. Dodać przecier, na końcu gorącą zalewę. Usmażone kotleciki układać w misie (ew. w słoiku), zalać zalewą, następna warstwa kotletów i ponownie zalewa - do wyczerpania składników. Kiedy będzie zimne wstawić do lodówki.SMACZNEGO!!!