Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie winogronowym
1. Sprawionego, dokładnie umytego kurczaka i osuszonego ręcznikiem kuchennym kroimy na 4 częsci. ażdą porcję dokłądnie nacieramy solą wymieszaną z białym pieprzem.
2. Winogrona myjemy, osuszamy i wyciskamy sok. Przecedzamy.
3. Masło roztapiamy na patelni i obsmażamy kawałki kurczaka ze wszystkich stron, aż się zrumienią na jasnozoty kolor
4. Razem z masłem , na którym się smażyły, przekładamy kawałki kurczaka do brytfanny ub naczynia żaroodpornego i pieczemy w średno nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. godz. aż mięso bedzie miękkie. Od czasu do czasu podlewamy sokiem z winogron. Przed podaniem posypujemy natką. Podajemy z ryżem.
2. Winogrona myjemy, osuszamy i wyciskamy sok. Przecedzamy.
3. Masło roztapiamy na patelni i obsmażamy kawałki kurczaka ze wszystkich stron, aż się zrumienią na jasnozoty kolor
4. Razem z masłem , na którym się smażyły, przekładamy kawałki kurczaka do brytfanny ub naczynia żaroodpornego i pieczemy w średno nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. godz. aż mięso bedzie miękkie. Od czasu do czasu podlewamy sokiem z winogron. Przed podaniem posypujemy natką. Podajemy z ryżem.