EnchantedxD

EnchantedxD

Szef Kuchni
[Przepisów: 89]

Kurczak w sosie winogronowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczny kurczak, wspaniały na obiad

Kurczak w sosie winogronowym

Składniki:

Kurczak w sosie winogronowym

 

  • kurczak średniej wielkości
  • 75 dag zielonych winogron
  • 6 dag masłą
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki soli
  • mielony biały pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie winogronowym
1. Sprawionego, dokładnie umytego kurczaka i osuszonego ręcznikiem kuchennym kroimy na 4 częsci. ażdą porcję dokłądnie nacieramy solą wymieszaną z białym pieprzem.
2. Winogrona myjemy, osuszamy i wyciskamy sok. Przecedzamy.
3. Masło roztapiamy na patelni i obsmażamy kawałki kurczaka ze wszystkich stron, aż się zrumienią na jasnozoty kolor
4. Razem z masłem , na którym się smażyły, przekładamy kawałki kurczaka do brytfanny ub naczynia żaroodpornego i pieczemy w średno nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. godz. aż mięso bedzie miękkie. Od czasu do czasu podlewamy sokiem z winogron. Przed podaniem posypujemy natką. Podajemy z ryżem.