Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie morelowym na słodko
Morele obrać, wyciągnąć pestki i pokroić w paski lub kostkę. Wrzucić do dużej miski. Wymieszać z cukrem i octem. Odłożyć na bok. Na dużej patelni smażyć na oliwie z oliwek pokrojonego w kostkę kurczaka. Posolić. Gdy się zarumieni ściągnąć z patelni. Na pozostałej na patelni oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zrumieni, dodać bulion i zmniejszyć ogień. Włożyć około 2 / 3 moreli wraz z wytworzonym sokiem do miksera i zmiksować na puree. Puree dodać do gotowanego bulionu i cebuli. Dodaj cynamon, rozmaryn i Tabasco do smaku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i delikatnie gotować na wolnym ogniu 10-20 minut. Po tym czasie włożyć kurczaka i pozostałe kawałki moreli na patelnię i dusić na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Podawać z ryżem.