Deletee

Deletee

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Kurczak w sosie morelowym na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak dla osób lubiących mięso na słodko. Kremowy sos współgra z delikatnym mięsem z kurczaka.

Kurczak w sosie morelowym na słodko

Składniki:

Kurczak w sosie morelowym na słodko

 

  • 750 g moreli
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka octu z jabłek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 2 filiżanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki Tabasco lub innego ostrego sosu
  • czarny pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie morelowym na słodko
Morele obrać, wyciągnąć pestki i pokroić w paski lub kostkę. Wrzucić do dużej miski. Wymieszać z cukrem i octem. Odłożyć na bok. Na dużej patelni smażyć na oliwie z oliwek pokrojonego w kostkę kurczaka. Posolić. Gdy się zarumieni ściągnąć z patelni. Na pozostałej na patelni oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zrumieni, dodać bulion i zmniejszyć ogień. Włożyć około 2 / 3 moreli wraz z wytworzonym sokiem do miksera i zmiksować na puree. Puree dodać do gotowanego bulionu i cebuli. Dodaj cynamon, rozmaryn i Tabasco do smaku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i delikatnie gotować na wolnym ogniu 10-20 minut. Po tym czasie włożyć kurczaka i pozostałe kawałki moreli na patelnię i dusić na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Podawać z ryżem.