Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kurczak w jarzynach Danusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać z ryżem na sypko.

Kurczak w jarzynach Danusi

Składniki:

Kurczak w jarzynach Danusi

 

  • 4 udka
  • 2 strąki papryki czerwonej
  • 30 dag pieczarek
  • 500 ml bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, cukier

Sposób przygotowania:

Kurczak w jarzynach Danusi
Udka umyć, osączyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku, po czym pokroić w paski i z powrotem ułożyć w naczyniu w którym się piekły. Cebulę obrać, pokroić, paprykę obrać z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Pieczarki umyć, odsączyć, pokroić. Warzywa podsmażyć na patelni. Do bulionu wlać koncentrat pomidorowy, dodać czosnek zmiażdżony i sól. Zagotować bulion, wsypać warzywa i jeszcze chwilkę pogotować. Mięso zalać sosem, wymieszać, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, zapiec.