beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Kurczak w cieście naleśnikowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Kurczak w cieście naleśnikowym

Składniki:

Kurczak w cieście naleśnikowym

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w cieście naleśnikowym
Piersi z kurczaka kroimy w kawałki, wcieramy w nie sól i pieprz, nacieramy papryką, przyprawą, po czym wkładamy pod przykryciem do lodówki na 24 godziny. Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wsypujemy mąkę, powoli dolewamy mleko i dorzucamy po jednym jajku. Całość miksujemy, przyprawiając tą samą mieszanką co kurczaka. Mocno rozgrzewamy olej na patelni. Starannie mieszamy płatki z bułką tartą w proporcjach jeden do jednego, przy czym płatki powinny być już pokruszone. Tak przygotowane kawałki kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym i obtaczamy w panierce. Smażymy obustronnie aż do uzyskania złocistego koloru.