edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kurczak w majeranku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kurczak na szybko w najprostszej wersji, potrawa, która zawsze się udaje :)

Kurczak w majeranku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w majeranku

 

  • Na każdą osobę 1 ćwiartka kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek otarty
  • 2-3 łyżki łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak w majeranku
Ćwiartki kurczaka opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem i przekroiłam w stawie na dwie części. Każdy kawałek ze wszystkich stron oprószyłam solą, pieprzem i bardzo obficie majerankiem. W głębokim rondlu rozgrzałam 2 łyżki oleju i obsmażyłam na nim kurczaka na rumiano. Następnie podlałam odrobiną wody, przykryłam rondel i dusiłam na wolnym ogniu od czasu do czasu sprawdzając, czy cała woda nie odparowała, uzupełniając ją w razie potrzeby. Kilkakrotnie odwróciłam mięso. Kiedy było miękkie, odkryłam rondel i odparowałam sos, pozostawiając tylko tłuszczyk, który wytopił się z kurczaka.
Kurczak w majeranku
Kurczaka obsypanego przyprawami obsmażyłam na rumiano na rozgrzanym oleju.