Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Kulki ryżowe z serkiem topionym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gdy zostanie mam trochę ryżu to możemy zrobić szybko drugie danie.

Kulki ryżowe z serkiem topionym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulki ryżowe z serkiem topionym

 

  • 1 szklanka ryżu ugotowany na sypko,
  • 2 trójkąciki serka topionego ziołowego
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • natka pietruszki
  • kasza manna do obtaczania,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kulki ryżowe z serkiem topionym
Wszystkie składniki oprócz kaszy i oleju łączymy ze sobą . Najlepiej zrobić to widelcem.
Z masy kształtujemy wilgotnymi rękoma kulki i obtaczamy je w kaszy mannie.
Z masy wychodzi nam 8 kulek ryżowych, które smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.
Kulki ryżowe z serkiem topionym
Wszytskie składniki tj ryz ,serek,jajko i przyprawy łączymy ze sobą.
Kulki ryżowe z serkiem topionym
Kształtujemy rękami najlepiej wilgotnymi kulki średniej wielkości
Kulki ryżowe z serkiem topionym
Smażymy z wszytskich stron na rumiany kolor co chwila je obracając
Kulki ryżowe z serkiem topionym
Można wbić w nie patyczki od szaszłyków bedzie łatwiej je złapać.