Deletee

Deletee

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Kulki Cheddarowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne kulki z angielskim serem Cheddar.

Kulki Cheddarowe

Składniki:

Kulki Cheddarowe

 

Sposób przygotowania:

Kulki Cheddarowe
W rondelku wodę, masło i sól doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień do średniego i dodać mąkę całą na raz. Szybko mieszać drewnianą łyżką. Utworzy się mieszanka ciasta. Mieszać tak by się nie przypaliło ani nie przykleiło się do rondla. Gotować tak przez kilka minut. Zdjąć patelnię z ognia i ostudzić przez kilka minut. Mieszać, aby ciasto się równomiernie ochłodziło. Dodawać jajka po jednym na raz, mieszając po każdym dodaniu. Ciasto powinno się być kremowe. Dodać tarty ser, tymianek i szczyptę pieprzu. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Na brytfannę wyłożoną pergaminem lub folią do pieczenia nakładać łyżką małe kulki z ciasta. Umieścić w piecu i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec przez kolejne 15-20 minut, aż kulki urosną i będą złociste. Smacznego