zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kukurydziaki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Szybka i słodka przekąska dla łasuchów.

Kukurydziaki

Składniki:

Kukurydziaki

 

  • 100 g rodzynek
  • 100 g gorzkiej czekolady ( połamać na drobne kawałki )
  • 1/2 małego opakowania proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny ( roztopić i ostudzić )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 szklanek płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania:

Kukurydziaki
Margarynę topimy i studzimy. Do miksera dajemy jajka i cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy. Dodajemy po łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dalej wyrabiamy. Wlewamy przestudzony tłuszcz i wyrabiamy jeszcze chwilę aby wszystko się połączyło. Do miski przelewamy masę, wsypujemy pokruszoną czekoladę, rodzynki i płatki i mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy ciastka, każdy z nich formujemy w kulkę i spłaszczamy, nie muszą być idealnie okrągłe. Masa jest kleista, więc dobrze jest maczać ręce w wodzie. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze180 stopni. Jeżeli masa jest za rzadka można dosypać płatki lub dodać suszone owoce lub pokruszone orzechy. Dodatek do ciastek zależy od gustu.