zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kutia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna potrawa świąteczna

Kutia

Składniki:

Kutia

 

  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • Bakalie: 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Kutia
Pszenicę namoczyć nanco. Ugotować do miękkości.
Mak sparzyć, przepuścić przez maszynke do mielenia 2-3 razy.
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, kiedy zmiękną odsączyć na sicie.
Orzechy posiekać.Wszystkie składniki wymieszaj dodając miód. Jeśli miód jest skrystalizowany wstawić słoik do garnka z ciepłą wodą ok.60*C.
Smacznego