Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Krokiety z pieczarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju krokiety w naleśnikach. Tym razem zrobiłam z pieczarkami.

Krokiety z pieczarkami

Składniki:

Krokiety z pieczarkami

 

  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 1 jajko + 1 jajko do panierowania
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • pieprz mielony
  • bułka tarta
  • skórka wędzonej słoninki
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z pieczarkami
Zrobić ciasto naleśnikowe z mąki , proszku do pieczenia , jajka , mleka i szczypty soli . Dobrze wymieszane zostawić na 15 minut by zgęstniało . W tym czasie uciekać cebulę i podsmażyć ją na 1 łyżce oliwy na złoto . Dodać do cebuli bardzo drobno usiekane pieczarki . Smażyć . Doprawić solą pieprzem . Zdjąć z patelni . Dodać natkę pietruszki. . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników . Na każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .Panierować w jajku i tartej bułce .Obsmażać na rumiano na oleju.