goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Krokiety z grochowym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dla wszystkich lubiących groch, bardzo oryginalne krokiety. Świetne do barszczu.

Krokiety z grochowym nadzieniem

Składniki:

Krokiety z grochowym nadzieniem

 

  • ciasto francuskie mrożone 1 opakowanie

 

  • połówki żółtego grochu 1 szklanka
  • jajko 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • żółtko 1 sztuka
  • bułka tarta 3 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • kostka rosołowa 1 sztuka
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z grochowym nadzieniem
Groch płuczemy, zalewamy dwoma szklankami bulionu i gotujemy groch do miękkości, tak by wchłonął cały płyn. Studzimy. Cebulkę siekamy, podsmażamy na maśle, dodajemy ją do grochu razem ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki. Dodajemy jajko, bułkę tartą i mieszamy aż powstanie gęsta masa. ciasto przekrawamy na prostokątne kawałki, na każdy nakładamy po łyżce farszu i formujemy krokiety. Wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.