krokiety ryzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

danie kuchni francuskiej.:)

krokiety ryzowe

Składniki:

krokiety ryzowe

 

  • 20dag ryzu
  • 2 skzl. mleka
  • cukier waniliowy
  • 10dag cukru pudru
  • po 8dag owocow kandyzowanych
  • 2 rozklocone jajka
  • 5dag bulki tartej
  • 5dag maki
  • olej

Sposób przygotowania:

krokiety ryzowe
ryz gotujemy ok. 3 minuty, odcedzamy wsypujemy do wrzacego mleka, gotujemy 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Po 15 min. dodasjemy cukry, a pod koniec owoce, mieszamy. Studzimy. Z masy ryzowej formujemy male krokiety, obtaczamy w mace , jajkach, i bulce. Smazymy w glebokim oleju.