IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Krokiety mięsno- ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne krokiety mięsno-ryżowe ze środkiem ciągnącej się mozzarelli, nic tylko się objadać :) Pycha!!

Krokiety mięsno- ryżowe

Składniki:

Krokiety mięsno- ryżowe

 

  • ryż 200 g
  • parmezan 30 g
  • masło 20 g
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • mąka do obtoczenia
  • mozzarella 125 g
  • olej do głębokiego smażenia
  • 100 g mięso mielone wołowe
  • 50 ml wino czerwone wytrawne
  • 1 mały słoiczek koncentratu
  • 1 cebulka mała
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Krokiety mięsno- ryżowe
Cebulkę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone, smażyć razem chwile, a następnie podlać winem i doprowadzić do jego odparowania, zminiejszyć ogień, dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem, podlać kilka łyżek wody i duśić na malutkim ogniu 30 minut. W tym czasie ugotować ryż w dużej ilości wody, po ugotowaniu przecedzić przez sito, ale nie przelewać już wodą, wymieszać z masłem, mięsem duszonym wcześniej na patelni i parmezanem, doprawić do smaku. Odstawić do ostudzenia. Mozzarellę pokroić w kostkę 1 cmx1 cm, z ryżu mokrymi rękami formować podłużne kule, do każdej w środek wkładać kostkę mozzarelli. Jajko roztrzepać, ryżowe krokiety obtoczyć w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do 180 stopni do zarumienienia (ok. 5 minut), odsączyć z oleju i podawać. Smacznego!