Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Krewetki z mleczkiem kokosowym

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Podawac z makaronem ryzowym.

Krewetki z mleczkiem kokosowym

Składniki:

Krewetki z mleczkiem kokosowym

 

  • 250g swiezych lub rozmrozonych, obranych krewetek,
  • ok 150ml mleczka kokosowego,
  • cebula,
  • mala, czerwona papryka (lub pól duzej),
  • 1-2 zabki czonsku,
  • curry, papryka, sól, kurkuma, bialy pieprz cukier,
  • 1-2 lyzki soku z cytryny,
  • maslo lub oliwa do smazenia.

Sposób przygotowania:

Krewetki z mleczkiem kokosowym
Krewetki oplukac i osuszyc. Na patelni rozgrzac 2-3 lyzki tluszczu. Cebule i papryke pokroic w kosteczke, wrzucic na rozgrzany tluszcz, posypac delikatnie cukrem i smazyc zeszklenia cebuli. Dodac krewetki, mleczko kokosowe, sok z cytryny i przyprawy, gotowac bez przykrycia ok 10 minut, az krewetki beda miekkie. Na kilka minut przed zakonczeniem gotowania, dodac pokrojony w drobniutka kosteczke czosnek, po czym doprawic do smaku. Mozna dodac posiekana natke pietruszki lub natke selera. Podawac na goraco.

Tagi:

krewetki