Kremowy deser rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki słodko kwaśny deserek na podwieczorek

Kremowy deser rabarbarowy

Składniki:

Kremowy deser rabarbarowy

 

  • 600 g rabarbar,
  • 120 g cukier drobny,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki woda letnia,
  • 250 g serek mascarpone,
  • 300 g śmietana 30 %,
  • 10 sztuk biszkopty podłużne,
  • 2 łyżki kakao do posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kremowy deser rabarbarowy
Duży dorodny rabarbar myjemy i siekamy na 1 centymetrowe kawałeczki. Wrzucamy do garnka.Dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Gotujemy z dwoma łyżkami wody osiem minut. Mieszamy oraz studzimy. Serek mascarpone mieszamy z cukrem.Łączymy z ubitą na sztywno śmietaną.Na dno każdego pucharka wykładamy pokruszone biszkopty ( wystarczy 1 ) na to dajemy 1 łyżkę rabarbaru, znowu serek,Chłodzimy 30 minut w lodówce. Wierzch posypujemy lekko kakao