jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Kremówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kremówki domowej roboty

Kremówki

Składniki:

Kremówki

 

  • Ciasto :
  • 1 szklanka mąki i pół margaryny
  • 1 szklanka mąki i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

 

  • Masa :
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 4 żółtka
  • 8-10 dag cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Kremówki
Ciasto :
Obydwa cista wyrabiamy osobno. To drugie bardzo wolne .
Następnie rozwałkowane ciasta kładziemy jedno na drugie, zwijamy w rulon i wkładamy do lodówki, gdy zastygnie wałkujemy i dajemy do lodówki. Powtarzamy to kilka razy. Potem pieczemy.

Masa:
Cukier waniliowy ucieramy z żółtkami i cukrem. Gotujemy budyń gdy zacznie gęstnieć, zmniejszamy ogień i dodajemy utartą masę stale mieszając i podgrzewając na małym ogniu, gdy masa jest gęsta odstawiamy i studzimy.

Tagi:

ciasto