tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Krem pomarańczowy z żółtkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Krem pomarańczowy z żółtkiem

Krem pomarańczowy z żółtkiem

Składniki:

Krem pomarańczowy z żółtkiem

 

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Krem pomarańczowy z żółtkiem
Zółtka ubic z cukrem do białości, dodać utartą skórkę z pomarańczy. Wlać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszając trzymać na ogniu dopóki masa nie zgęstnieje, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. Ostudzoną żelatynę wlewać po trochu do masy żółtkowej ubijając do zgęstnienia, dodać sok pomarańczowy, w końcu dodać ubitą z 2 białek pianę, wymieszać. Wlać do formy, studzić.