Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Krem pieczarkowo-serowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łatwy, szybki i przepyszny sposób na zupę z pieczarek.

Krem pieczarkowo-serowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem pieczarkowo-serowy

 

  • pieczarki - 500g,
  • cebula - 3 nieduże,
  • serek topiony śmietankowy lub pieczarkowy - 200g,
  • olej - łyżka,
  • kostka bulionowa grzybowa - 1,5 kostki,
  • makaron drobny gwiazdeczki - 3-4 garstki,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek granulowany.

Sposób przygotowania:

Krem pieczarkowo-serowy
Pieczarki obrać, w razie potrzeby oczyścić. Cebulę obrać i umyć. Cebulę i pieczarki pokroić - odpowiednio w kosteczkę i na paski. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę i pieczarki. Dodać odrobinę soli i pieprzu. Smażyć do zmiękczenia pieczarek - przez ok 10 minut. Podsmażone pieczarki z cebulą przełożyć do rondla, dodać 1 i 1/2 kostki grzybowej, zalać wodą - wedle uznania, ja dodałam ok 2 szklanki wody, czyli 500ml. Dodać sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu przez ok 15 minut. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić. Do gotujących się pieczarek z cebulą dodać serek topiony, rozpuścić i zagotować. Wszystko zmiksować blenderem, doprawić do smaku. Podawać na gorąco z drobnym makaronem lub ze świeżym pieczywem. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze.
Krem pieczarkowo-serowy
Cebulę i pieczarki pokroić - odpowiednio w kosteczkę i na paski.
Krem pieczarkowo-serowy
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę i pieczarki. Dodać odrobinę soli i pieprzu. Smażyć do zmiękczenia pieczarek - przez ok 10 minut.
Krem pieczarkowo-serowy
Podsmażone pieczarki z cebulą przełożyć do rondla, dodać 1 i 1/2 kostki grzybowej, zalać wodą, następnie dodać serek.
Krem pieczarkowo-serowy
Wszystko zmiksować blenderem, doprawić do smaku. Podawać na gorąco z drobnym makaronem lub ze świeżym pieczywem.

Tagi:

makaron