Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Krem muślinowy z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Puszysty waniliowy krem przygotowany na bazie tłustej śmietanki zagęszczony żółtkami ubijanymi na parze.

Krem muślinowy z truskawkami

Składniki:

Krem muślinowy z truskawkami

Krem muślinowy

Frużelina truskawkowa

  • 150 g truskawek
  • 3 łyżki wody
  • łyżka wody różanej
  • łyżka cukru żelującego

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Krem muślinowy z truskawkami
Do głębokiej miski wbij żółtka i utrzyj je wraz z cukrem na puszysty kogel-mogel, do rondelka wlej śmietankę i dodaj do niej miąższ wyskrobany z jednej laski wanilii i żelatynę, całość zagotuj. Wrzącą jeszcze śmietankę stopniowo wlewaj do utartych żółtek po czym przestaw miskę na garnek z gotującą się wodą i dokończ ubijanie do momentu aż krem stanie się puszysty i gorący.

Po kilkunastu minutach zdejmij miskę z garnka i nie przerywając ubijania ostudź krem. W między czasie do rondelka wrzuć pokrojone w kostkę truskawki i zalej je wodą zwykłą i różaną, kiedy całość się zagotuje dodaj cukier żelujący i stale mieszając podsmażaj przez 5min.

Do pucharków włóż porcje truskawek i zalej je grubą warstwą kremu a na wierzch wyłóż bitą śmietanę, gotowy deser wstaw do lodówki na 6 godzin.

Tagi:

deser owoce