kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Krem czekoladowy do pieczywa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Znacie kogoś kto nie lubi czekolady? Ja nie! Krem czekoladowy domowej produkcji to przepyszny dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów czy wyjadania łyżeczką. Nie zawiera żadnych „E” ani ulepszaczy.

Krem czekoladowy do pieczywa

Składniki:

Krem czekoladowy do pieczywa

podstawowe

  • (na słoik około 300g)
  • 100g cukru
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 200g gorzkiej czekolady (lub wg gustu mlecznej)
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Krem czekoladowy do pieczywa

ETAP 1:

Krem czekoladowy do pieczywa
Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie i na małym ogniu podgrzewamy

Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie i na małym ogniu podgrzewamy aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Im bardziej intensywny jest kolor karmelu tym bardziej gorzki jest krem.

ETAP 2:

Krem czekoladowy do pieczywa
Do karmelu dolewamy powoli całą śmietankę kremówkę.

Do karmelu dolewamy śmietankę.

ETAP 3:

Krem czekoladowy do pieczywa
Energicznie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy sól.

Energicznie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy sól.

ETAP 4:

Krem czekoladowy do pieczywa
Garnek zdejmujemy z płyty i dodajmy pokruszoną/pokrojona czekoladę

Garnek zdejmujemy z płyty i dodajmy pokruszoną/pokrojona czekoladę oraz 2 łyżki masła i dokładnie mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do wyparzonych słoików i przechowujemy w lodówce.


Tagi:

czekolada