Krem ze szparagów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zachęcam do degustacji dania

Krem ze szparagów

Składniki:

Krem ze szparagów

 

  • pęczek szparagów białych 2 sztuki
  • pęczek szparagów zielonych 3/4 sztuki
  • marchewka 3 sztuki
  • por 1 sztuka
  • pietruszka korzeń 1 sztuka
  • mały seler 1 sztuka
  • pieprz do smaku 4 szczypty
  • sól do smaku 4 szczypty
  • masło 3 łyżki
  • kromki chleba 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Krem ze szparagów

Umyć i obrać szparagi pamiętając by odciąć i odłożyć główki .Szparagi bez główek pokroić na mniejsze kawałki . Włoszczyznę umyć , zalać wodą i ugotować wywar. Dorzucamy do niego pocięte szparagi. Gdy szparagi sie ugotują co trwa krótko wyławiamy je i miksujemy. Ponownie wrzucamy do wywaru i doprawiamy zupę solę i pieprzem.


Chleb okrawamy ze skórek i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim grzanki- na rumiano ( grzanki na patelni oprószamy szczypta soli i pieprzu ).


Na patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy na nim główki szparagów.


Podawać na gorąco- jeśli ktoś lubi to może dodać śmietankę.


Tagi:

chleb szparagi