Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Krem z marchwi pomarańczy i imbiru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Krem z marchwi pomarańczy i imbiru

Krem z marchwi pomarańczy i imbiru Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem z marchwi pomarańczy i imbiru

 

  • 1 kg marchwi obranej, pokrojonej w pół- plasterki
  • 4 cm imbiru starte na Terce
  • 1 pomarańcz
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • 150 g śmietany kremówki
  • 2 kostki bulionu
  • Szczypta kminku
  • Oliwa
  • Niekoniecznie : ½ pęczka kolendry drobno posiekanej

Sposób przygotowania:

Krem z marchwi pomarańczy i imbiru
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, następnie dodajemy 60 g masła, wrzucamy do garnka pokrojone drobno cebule smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy starty imbir, marchew i 2 szczypty kminku. Skórkę pomarańczy ścieramy, a do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Skórkę wrzucamy do zupy. 2 litry bulionu zalewamy marchew w garnku. Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Całość miksujemy Benderem. Po miksowaniu ponownie podgrzewamy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.( najczęściej podajemy z grzankami)
Krem z marchwi pomarańczy i imbiru
przygotowujemy niezbędne składniki do kremiku
Krem z marchwi pomarańczy i imbiru
bulionem zalewamy zeszklone składniki

Tagi:

marchewka